Ecological Agriculture Services | OCA Global
Selecciona un país:

España

ES / CA / EN

Andorra

ES / EN / CA

Arabia Saudí

ES / EN / عر

Brasil

ES / EN / PO

Chile

ES / EN

Colombia

ES / EN

Egipto

ES / EN

Emiratos Árabes

ES / EN

India

ES / EN

Marruecos

ES / EN / FR

México

ES / EN

Panamá

ES / EN

Perú

ES / EN

Portugal

ES / EN / PO

Rumania

RU / EN / ES

Sudáfrica

ES / EN

Ucrania

ES / EN

Italia

ES / EN

Ecological Agriculture

Ecological Agriculture

1. CE ESTE AGRICULTURA ECOLOGICA


Agricultura ecologica reprezinta o practica agricola cu un impact minim asupra mediului, avand ca scop primordial producerea de alimente prin mijloace naturale si sustenabile. Aceasta metoda promoveaza utilizarea responsabila a energiei si a resurselor naturale, conservarea biodiversitatii, mentinerea echilibrelor ecologice regionale, imbunatatirea fertilitatii solului si protejarea calitatii apei.

Pentru a asigura conformitatea cu normele stricte de productie ecologica, Uniunea Europeana a instituit un sistem riguros de control si certificare, care acopera toate etapele lantului de productie, prelucrare, distributie si comercializare a produselor ecologice. Fiecare stat membru al UE dispune de organisme sau autoritati de control abilitate sa controleze operatorii din sectorul alimentar ecologic. Producatorii, distribuitorii si comerciantii de produse ecologice sunt obligati sa finalizeze intregul proces de certificare cu un organism de control si sa se inregistreze la Directiile agricole locale inainte de a putea comercializa produsele lor sub eticheta „ecologic”.

In urma acestor controale, operatorii primesc un certificat care atesta conformitatea produselor lor cu standardele ecologice, oferindu-le astfel dreptul de a le eticheta ca fiind „ecologice”. Verificarile sunt efectuate cu regularitate, cel putin o data pe an, pentru a garanta respectarea continua a normelor. De asemenea, produsele alimentare ecologice importate sunt supuse unor proceduri de control stricte pentru a asigura ca au fost produse si expediate in conformitate cu principiile ecologice.



2. SIGLE FOLOSITE IN AGRICULTURA ECOLOGICA


Sigla pentru produse ecologice asigura o identitate vizuala uniforma pentru alimentele ecologice produse si comercializate in Uniunea Europeana. Aceasta faciliteaza identificarea usoara a produselor ecologice de catre consumatori si sprijina fermierii in promovarea si vanzarea acestora in toate statele membre ale UE.

Sigla UE pentru produse ecologice


Incepand cu 1 iulie 2010, aplicarea logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie. Pentru produsele importate, utilizarea logoului ramane optionala. Logoul comunitar UE trebuie sa fie insotit de informatii privind originea materiilor prime agricole, sub forma de „UE”, „non-UE” sau numele statului membru UE sau non-UE de origine. Acest logou faciliteaza recunoasterea produselor ecologice in intreaga Uniune Europeana. Detalii privind aplicarea logoului pe etichetele produselor agroalimentare ecologice sunt disponibile in manualul de utilizare al logoului comunitar.

Sigla Nationala „ae”

Sigla nationala „ae” este specifica produselor ecologice din Romania si este utilizata impreuna cu logoul comunitar pentru a completa etichetarea produselor ecologice. Aceasta ajuta consumatorii sa identifice produsele obtinute conform metodelor de productie ecologica si garanteaza ca produsul provine din agricultura ecologica si este certificat de un organism de control si certificare competent.

Produsele care poarta sigla „ae” si logoul comunitar garanteaza ca cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute conform metodelor ecologice si respecta regulile de productie ecologica. Eticheta include numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.



3. AVANTAJELE CERTIFICARII PRODUSELOR ECOLOGICE


Certificarea produselor ecologice garanteaza ca alimentele sunt obtinute fara utilizarea substantelor chimice nocive precum pesticide sau erbicide, nu sunt modificate genetic si nu contin aditivi sintetici. Aceste produse nu sunt expuse iradierii, oferind beneficii semnificative atat pentru sanatatea consumatorului, cat si pentru mediul inconjurator.

Produsele ecologice sunt cultivate fara utilizarea pesticidelor, erbicidelor sau hormonilor, fiind astfel lipsite de reziduuri toxice. Ele nu contin aditivi sau alte substante chimice si nu sunt modificate genetic. Produsele de origine animala sunt, de asemenea, lipsite de urme de antibiotice. Aceste alimente au un continut echilibrat de substante bioactive si minerale, avand un impact minim asupra mediului.

Datorita utilizarii ingrasamintelor naturale, fructele si legumele ecologice contin cantitati mult mai mici de nitrati, substante cu potential cancerigen. Lactatele si ouale ecologice provin de la animale hranite natural, cu plante cultivate fara produse chimice.



4. De ce sa alegeti OCA GLOBAL ROMANIA


OCA GLOBAL ROMANIA este un organism acreditat pentru certificarea produselor ecologice de catre RENAR, organism national de acreditare, Certificat nr. OR 015 , si aprobat ca Organism de control si certificare de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Certificat nr care respecta cerintele standardului SR EN ISO/CEI 17065:2013 si este competent pentru evaluarea conformitatii conform Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European si al Consiliului, privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice.

In calitate de organism de control, OCA GLOBAL ROMANIA dispune de personal specializat si recunoscut pentru expertiza sa, conform cerintelor definite de legislatia nationala, comunitara si regulamentele de acreditare. Echipa noastra de experti asigura un control riguros si obiectiv al conformitatii produselor ecologice.

Managementul OCA GLOBAL ROMANIA S.R.L. este dedicat aplicarii unui sistem de management al calitatii eficient. Compania se angajeaza sa participe activ la dezvoltarea si imbunatatirea continua a acestui sistem, garantand astfel ca toate activitatile desfasurate sub acreditare respecta cele mai inalte standarde.

OCA GLOBAL ROMANIA S.R.L. isi asuma intreaga responsabilitate pentru activitatile sale, respectand cerintele standardului SR EN ISO/CEI 17065:2013 si ale Regulamentului (UE) nr. 2018/848. Organismul nostru de certificare detine competente de control si certificare in urmatoarele categorii de produse:

  • a) plante si produse vegetale neprelucrate, inclusiv seminte si alte materiale de reproducere a

    plantelor;

  • d) produse agricole prelucrate, inclusiv produse de acvacultura, destinate utilizarii ca alimente;

  • f) vin;

Alegand OCA GLOBAL ROMANIA, beneficiati de un partener de incredere, angajat in asigurarea conformitatii si calitatii produselor ecologice, contribuind astfel la succesul si credibilitatea afacerii dumneavoastra in domeniul agriculturii ecologice.



5. FORMULARE SI DOCUMENTE UTILE


Orice operator care realizeaza productie agricola, pregatire, prelucrare, distributie, depozitare, import, export, introducere pe piata a produselor ecologice/in conversie atunci cand acestea sunt sau se intentioneaza ca acestea sa fie produse, pregatite, etichetate, distribuite, introduse pe piata, importate in ori exportate din Uniune, definite in Domeniu de aplicare al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene si care doreste certificarea productiei ecologice, solicita o oferta din partea OCA GLOBAL ROMANIA, prin telefon, email, scrisoare sau poate face o vizita la sediul nostru.

In urma solicitarii, OCA GLOBAL ROMANIA ofera solicitantului, documentele informative care includ derularea procesulului de control si certificare, drepturile si obligatiile solicitantilor si ale organismului de control si certificare, informatii privind completarea descrierii unitatii, aspecte privind regulile de utilizare a marcii de certificare precum si orice alte lamuriri referitoare la probleme ridicate de solicitant.

Vezi documentele.

Calculul tarifului

Se calculeaza tariful luand in considerare descrierea operatorului din Cererea pentru certificarea produselor ecologice, formular cod PO-ECO-01-F1 si Tarifele aplicate pentru control si certificare, formular cod PO-ECO-01-F3 in vigoare la OCA GLOBAL ROMANIA, folosind Jurnal clienti pentru calcul tarif, formular cod PO-ECO-01-F2 si intocmeste Oferta financiara, formular cod PO-ECO-01-F4

Pentru a intocmi devizul privind controlul si certificarea productiei ecologice, OCA GLOBAL ROMANIA stabileste tarifele aplicable.

Vezi documentele.



6. GHIDURI SI REGULAMENTE


In functie de domeniul, de categoria sau categoriile de certificare, se transmit si informatiile specifice adecvate:

Vezi documentele



7. PROCEDURI


PO-ECO-01 CONTRACTAREA CERTIFICARII

Procedura stabileste modul de organizare si desfasurare a activitatilor de contractare din faza de initiere a procesul de control si certificare a operatorilor care realizeaza productie agricola, prelucrare, pregatire, distributie, depozitare, import, export, introducere pe piata a produselor ecologice/in conversie; Procedura se aplica in cazul produselor de origine agricola, a produselor agrícole prelucrate, inclusiv celor provenite din acvacultura si apicultura, enumerate in anexa I la TFUE si produselor derivate din produsele respective, atunci cand acestea sunt sau se intentioneaza ca acestea sa fie produse, prelucrate, pregatite, etichetate, distribuite, introduse pe piata, importate in ori exportate din Uniune, definite in Domeniu de aplicare al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene.

PO-ECO-02 CONTROLUL PRODUCTIEI ECOLOGICE

Prezenta procedura are ca scop prezentarea etapelor procesului de control, modul de organizare si desfasurare a activitatilor referitoare la pregatirea controlului si desfasurarea lui propriu-zisa, responsabilitatile si atributiile, dupa incheierea contractului si pana la intocmirea raportului de control si inchiderea neconformitatilor, daca este cazul.

PO-ECO-11 IMPARTIALITATE SI CONFIDENTIALITATE

Scopul activitatilor de certificare conformitate produse este de a oferi incredere tuturor partilor interesate ca un anumit produs indeplineste anumite cerinte specificate.

Valoarea certificarii este data de nivelul de incredere oferit publicului, organismului de acreditare si autoritatilor de desemnare si notificare si de supraveghere a pietei, de o evaluare independenta, de terta parte.

PS-OCA-05 CONFLICT DE INTERESE

Prezenta procedura are drept scop descrierea procesului continuu de identificare, analizare, evaluare, tratare, monitorizare si documentare a riscurilor referitoare la conflictele de interese care pot fi amenintari la impartialitate in relatiile organismului de control cu clientii sai, cu personalul de evaluare intern si colaboratori, precum evaluarea riscului si stabilirea de actiuni preventive pentru evitarea lor, in conformitate cu standardele si documentele de acreditare.

PS-OCA-07 TRATAREA APELURILOR SI RECLAMATIILOR

Prezenta procedura descrie procesul de primire, evaluare si luare a deciziei privind apelurile formulate de clientii OCA GLOBAL ROMANIA pentru rezultatul activitatilor de control (analiza solicitarii de certificare, concluziile echipelor de control si impartialitatea personalului ce desfasoara activitati in numele OCA GLOBAL ROMANIA. Totodata procedura descrie procesul de inregistrare, evaluare si luare a deciziei privind reclamatiile la adresa clientilor care au beneficiat de serviciile de certificare de OCA GLOBAL ROMANIA.

Vezi documentele


8. LEGISLATIE


Legislatia Europeana:

  • Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului
  • Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor
  • Regulamente delegate si de implementare a Reg. (UE) nr. 848/2018

Vezi documentele.

Legislatia Nationala:

  • Ordinul nr. 312/2021 privind organizarea sistemului de control si certificare, de aprobare a organismelor de control si de supraveghere a activitatii acestora in agricultura ecologica
  • Ordonanta de urgenta nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice – consolidata cu ultima modificare  OG nr. 10
  • Ordinul nr. 45/2022 pentru aprobarea regulilor privind inregistrarea activitatii operatorilor/grupurilor de operatori in agricultura ecologica
  • INFO UTILE: pagina MADR cu Legislatie Nationala AE

Vezi documentele.


9. LINKURI UTILE




10. Lista operatorilor certificati OCA GLOBAL ROMANIA


Vezi Certificatele


11. Contact ( telefon, adresa postala, e-mail):


OCA GLOBAL ROMANIA S.R.L.
Str. Splaiul Unirii nr.76, sector 4, Etaj 2, (nivel 3), corp A, Bucuresti, postal code 040037
Tel.: +40745985993
certificare@ocaglobal.com
www.ocaglobal.com

Servicios

Búsqueda específica

Si ya lo tienes claro, encuéntralo más rápido

Líneas de negocio